Samandere Şelalesi - Tarafından eklendivolkanceliloglu
Samandere Şelalesi Hakkında
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Düzce’nin güneydoğusunda, Beyköy beldesi Samandere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Beyköy beldesine 15 km Düzce?ye 24 km TEM Otoyoluna 20 km D-100 Karayoluna 26 km uzaklıktadır. Şelalenin kapladığı alan 10 Ha olup, akan sular Uğur Deresi ile birleşerek Efteni Gölü?ne ulaşmakta, buradan da Büyük Melen suyu ile birleşerek Akçakoca sınırları içerisinden Karadeniz?e dökülmektedir.
Çevre çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Türkiye?nin tescil edilen ilk Tabiat Anıtı’dır. Bulunduğu köye adını veren, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikler ile oluşan Samandere Şelalesi, doğal oluşum özellikleri ile Milli Parklar Kanunu gereğince ve Orman Bakanlığınca ?Tabiat Anıtı? olarak tescil edilmiştir. Samandere Şeiaiesi’nin de bulunduğu 500 m dere boyunca anıt ağaçlar üç adet şelale ve birde Cadı Kazanı adı verilen derin bölümde tescillidir ve oldukça ilginçtir.
Samandere Şelalesinde, ağaçların arasından şiddetle akan sular, beyaz köpükler halinde dökülerek cadı kazanı içinde derin kayalıkların arasında adeta kaynamaktadır. Şelalenin arkasındaki kayanın içinde, doğal olarak oluşan mağara ile bir ara kaybolan sular biraz ilerden tekrar ortaya çıkarak akışını sürdürmektedir.
Tabiat Anıtı olarak ilan edilen Samandere Şelalesi, koruma altına alınmış doğal bir varlığımızdır. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği şelalede, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir.
Değerlendirmeler - 67
Meryem MD
Suyun gücü,kanyona benzer derinlikler oluşturmuş. Çok basamakli bir bölge,ancak yürüyebilecek olanlar için kesinlikle görülmesi gereken bir yer. İçeriye yiyecek götürüp yemek yenilebilecek masalar var, isteyen hemen yakınındaki piknik alaninda yiyebilir, hatta mangal yapabilir, orda da hazır yemek yiyebilir. Mescit de var. Öğrenci 7 TL, tam 13 TL. Giriş ücreti de uygun.
28 Haziran 2023 12:59 - Google YorumuC. ÇÇ
Muhteşem bir yer kesinlikle gidilmesi lazım. Ankara üzerinden gelecekler DİKKAT navigasyon yakindiye çok kötü bir yerden götürüyor size Düzce -Beykoy üzerinden gitmenizi tavsiye ederim. Resimlerden daha güzel. Tertemiz hava.selalenin sesi. Cocok arabası ile gezemezsiniz. Çok fazla merdiven var. Aynı şekilde yaşlılarımız içinde o merdivenler sıkıntı. Spor ayakkabı tavsiye olunur. Yağışlı günde gitmemeye özen gösterin. Şelaleden bağımsız çok güzel mangal alanı var. Girişler ücretli ama pahalı değil. Tuvalette ler temiz
27 Nisan 2023 03:40 - Google YorumuОля- ля
Şelale çok güzel!! bir peri masalındayız! Burayı ziyaret ettiğinizden emin olun! Şelaleye giden yol güzel. Giriş ücreti 13 TL. yer bakımlı, merdivenler rahat. piknik için bir çardak var.
25 Nisan 2023 06:25 - Google YorumuTuncay “Doğayı Keşfediyorum” Şengül
Doğa harikası bir yer. İlk girdiğiniz andan itibaren doğa sizi kucaklıyor. Şelaleye vardığınızda sizi kendine hayran bırakan müthiş bir sahne karşılıyor. Çok az Şelalede görebileceğiniz cadı kazanı oluşumları burada net olarak görülüyor. Şelale içinde yürüyüş yolları yer almaktadır. Şelale bir kanyon içerisinde ardarda 3 şelaleden oluşur. Ayrıca bahar mevsiminde şelalenin etrafından da sular gelmektedir. Bunlarda ayrı bir görsel şölen sunmaktadır.
26 Mart 2023 08:41 - Google YorumuKadir Kara
Gezilmesi gereken yerlerden girişten aşağıya 100 m civarı bi kanyonun içine merdivenlerden iniliyor ve derenin üstünden karşıya geçiliyor kışın şiddetli yağmurlarda dere dolduğundan bazı kısımlar hasar görmüş gezip görmeye değer.
24 Şubat 2023 09:22 - Google YorumuGizem Kuzucu
Şelaleye giden yoldan başlarsak çok çok kötü bir yol mevcut. Selden dolayı yolda kaymalar var, çok dar tek araba zor geçen kısımlar var. Ayrıca bazı yerler asfalt, bazı yerler ise taşlı topraklı yol. Şelaleye gidene kadar gerçekten yüreğimiz ağzımızda gittik. Şelale ve piknik alanına girmek için yetişkin 8 TL, öğrenci 4 TL ücret ödüyorsunuz. Şelale alanındaki en güzel yerler selden etkilendiği için kapalı. Piknik alanında küçük bir tesis var, çardaklar var. Mangal yakılabiliyor. Ancak o derece zor ve kötü bir yolu yarım saat çekmeye değer miydi, hiç sanmam...
8 Ağustos 2022 07:41 - Google YorumuRehber Mehmet Ali
Bu yıl yoğun yağışlar sebebiyle samandereye giden anayol kapanmış. Köy yolundan ulaşım sağlanıyor. Tabelalara dikkat edin. Tur götüren acenta şirketleri gitmeden mutlaka yolun son durumu ile ilgili işletmeyi arasınlar. Giriş ücreti yetişkin 8 tl çocuk 4 tl. Seyir terasının bazı noktaları selde gelen ağaçlarla yıkılmış. Buralara giriş yasak. Girişte görevli uyarıyor bu konuda.
2 Ağustos 2022 07:54 - Google Yorumuelif yıldız
Akçakoca gezimizden sonra "Bir de Samandere Şelalesi'ne gidelim" dedik ve bin pisman olduk. Giris ücretli, yetişkin 8, öğrenci 4 tl. Manzarasina diyecek yok. Bazı yerler selden dolayı hasar gördüğü için kapalı idi. İçerinde ortalama fiyatlarin olduğu bir sosyal tesis var. Mangal da yakabiliyorsunuz. Her neyse, bizi pişman eden yolları idi. Aşırı bozuk, dar ve tehlikeli yolların bir an önce yapılmasını temenni ediyorum.
31 Temmuz 2022 12:48 - Google YorumuMustafa DOĞANAY
Şelale oldukça gür aksa da, temmuz ayındaki yoğun yağış ve sellerden dolayı bazı bölümleri kapatılmış ve vadinin dibine kadar inemiyorsunuz. Dik merdivenlerden dolayı yaşlı ve çocuklu aileler zorlanabilir.Düzce istikametinden gelirken yol çok bozuk, dar ve virajlı.Kaynaşlı istikametindeki yol iyi ama oldukça dik rampa ve virajlara sahip. Kısacası Samandere Şelalesi bunca zahmetli yola hiç değmez.
16 Temmuz 2022 10:07 - Google YorumuGezenti
favori yerimin böyle sonla yok olması çok üzücü dün gittim ama megerse şelale tesis falan kalmamış sagolsunlar insan bi uyarı koyar kapalı şu bu vs diye onca yolu git sonra bak yolun dvmı yok cami hocasına sordukda o bilgilendirdi googledan düzeltme yapmak duyuru yayınlamak zor olmasa gerek
5 Temmuz 2022 07:05 - Google YorumuAysen GÜLEÇ
Anayoldan değil, yukardan köylerin içinden giderek ulaştık. Keyifli bi rota oldu. Şelale çok güzel. Oluşumuna bakılırsa "cadı kazanı" denilenen derin kısmına yukardan bakmak, insanı baya heyecanlandırıyor. Parkur çok güzel. Şelalenin her tarafını yürüyerek gezebiliyorsunuz. Oturma ve seyir kısımları var. Tabikii fazlaca çöp. 🥺 Giriş kişibaşı 8 tl. Şelale alanı dışında tesis var. Sakin zamanda gitmeli.
22 Haziran 2022 09:41 - Google YorumuHafta Sonu Kampçıları
Yolu asfalt ve düzgün diyebilirim rahatlıkla her araç ile gelebilirsiniz. Giriş ücreti tam 8tl öğrenci 4tl. Doğası harika yeşillikler içerisinde şelale rotasını tamamlıyorsunuz. Şelale çok güzel baktıkça bakasınız geliyor hipnoz ediyor. Alanda doğa ile bütün halde çardaklar var bu çardaklarda güzel vakit geçirilebilir. Şelaleye ulaşmak zor değil kısa bir merdiven rotası sonucundan şelaleye ulaşabilirsiniz. Genel olarak çok başarılı tavsiye ederiz ✅
6 Haziran 2022 06:26 - Google YorumuSamet Bayındır
Düzce'nin yaşayan, nezide yerlerinden birisi. Şelalesi ve manzarasıyla insanın ömrünü uzatıyor adeta. Derelerden gelen buz gibi içme suyu da bir harika. Piknik alanında mangal için yerler ve masalar mevcut. Alanı biraz dar 5-6 aile gelirse piknik alanı dolar diye düşünüyorum onun haricinde şelale girişi ücretli, öğrenci 4 sivil 8 ₺ olarak geçiyor. Size verilen fişle akşam saat 19.00'a kadar şelaleden tekrar girip çıkabiliyorsunuz. Hafta içi baya sakin oluyor, tatil günlerinde kalabalık olabilir. Düzce Merkez'den gelirken yollar virajlı sadece bir kısımın asfaltı bozuktu onun haricinde yol sorunsuzdu. Ayrıca Samandere yolundan 15 km devam edince Abant Tabiat Parkı'na ulaşabiliyorsunuz.
17 Mayıs 2022 08:15 - Google YorumuYasemin Eroğlu
Şelalenin debisi yüksek insanı dinlendiren bir şelale döküldükten sonra cadı kazanına bağlanıyor. Seyir terasından izleyebildiğiniz gibi köprülerle ve merdivenlerle geçişler yaparak farklı noktalarını da görebilirsiniz, etrafı ormanla çevrili, şelalenin karşısında restoran var. Giriş ücretli 5-6 yaş altı küçük çocuklara para almıyorlardı. Gittiğinizde kalabalık olmazsa keyfini çıkaracağınız bir yer.
2 Mayıs 2022 07:21 - Google YorumuYasin Yazıcıoğlu
Giriş 6 TL fiyat çok uygun girişten itibaren merdiven platform ve köprülerden geçerek manzarayı seyredebiliyorsunuz. Basit bir şelale bekliyordum açıkçası fakat, üç kademeli büyük bir şelale ile karşılaşınca çok memnun oldum ve sevindim. Bildiğiniz küçük şelalelerdeki suyun sesi değil de tok bir sesle gürleyen şelalenin görüntüsü ve döküldüğü yerdeki oyuklar daha dehşet verici güzellikte işte doğa budur diyebileceğiniz bir yer. Mevsim şartlarına önem vermenizi tavsiye ederim rakım olarak yüksek kaldığından ve iki gün önce kar yağdığından dolayı merdivenler ve köprülerin çoğu karla kaplı ve kaygan kimse de tamamen şelale çevresini turlamamış yarıda bırakmışlar yine de tamamen tüm etrafını azimle gezdim yarı yoldan sonra 20 cm kadar karla kaplı merdivenlerden yol açarak çıktım ve turu bitirdim sonuç olarak da spor ayakkabıların içi ve pantolon paçası bir karış kadar sırılsıklam oldu. Yani demek istediğim bu halde bile gezmek istedim çok memnun kaldım kesinlikle tavsiye ederim. İyi eğlenceler dilerim
27 Mart 2022 03:41 - Google YorumuŞAHİN KÜÇÜKŞAHİN
Google haritalar konumu doğruca sizi şelaleye ulastiriyor muhteşem bitki örtüsü ve temiz havasıyla güzel bir yoldan şelaleye gidebiyorsunuz ögrenci 3lira yetiskin 6 lira ücreti var ayrica piknik yapabileceginiz ekstra bir alan mevcut otobana yakın sayılacak bir mesafede olması da cabası keşfedilmemiş isminin duyulmamasi gercekten çok garip giden kişilerin duyarli davranip bu doğa harikasi yeri temiz tutmalarini rica ediyorum
25 Kasım 2021 09:31 - Google YorumuMehmet SÖKMEN
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı – Düzce Merkez İlçe Samandere Köyü Köyiçi Mevkiindedir. Alanı 10 hektardır. 19.12.1988 tarihinde tescil edilmiştir. Çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Türkiye’nin ilk tescil edilen tabiat anıtıdır. Şelalenin düşüş yüksekliği 20 metredir. Düzce'nin güneydoğusunda, İl merkezine 26 km. uzaklıkta yer alan Samandere Şelalesi, Samandere Köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Bulunduğu köye adını veren, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikler ile oluşan Samandere Şelalesi, doğal oluşum özellikleri ile Milli Parklar Kanunu gereğince ve Orman Bakanlığınca “Tabiat Anıtı” olarak tescil edilmiştir. Ayrıca buradaki 500 m. Yükseklikteki ağaçlar ve iki küçük şelale ile Cadı Kazanı denilen bölümde tescillidir. Samandere Şelalesinde, ağaçların arasından şiddetle akan sular, beyaz köpükler halinde dökülerek cadı kazanı içinde derin kayalıkların arasında adeta kaynamaktadır. Şelalenin arkasındaki kayanın içinde, doğal olarak oluşan mağara ile bir ara kaybolan sular biraz ilerden tekrar ortaya çıkarak akışını sürdürmektedir. Tabiat Anıtı olarak ilen edilen Samandere Şelalesi, koruma altına alınmış doğal bir varlığımızdır. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği şelalede, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir. Tem Otoyoluna 20 km. D-100 Karayoluna 26 km. mesafededir. Düzce Merkezden Beyköy Beldesine gidilir ve buradan güney doğu istikametinde bulunan Uğur Köyünde Samandere Köyü tabelası yolu izlenerek Samandere Köyü içinde tabiat anıtına ulaşılır. Düzce Merkeze 24 km, TEM Düzce çıkışına 36 km, TEM Kaynaşlı çıkışına ise 34 km mesafededir. Samandere Şelalesi’nin bulunduğu dere ve çevresi meastrihtiyen-eosen yaşlı killi kireçtaşlarından oluşmuştur. Samandere Şelalesi’nin besleme havzası 32 km²’ lik bir alan olup akan sular Uğur Deresi ile birleşerek Efteni Gölü’ne ulaşmakta buradan da Büyük Melen suyu ile Akçakoca İlçesi sınırları içerisinden Karadeniz’e dökülmektedir. Samandere Şelalesi Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği şelalede, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir. Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı 750 m yüksekliktedir. Şelaledeki cadı kazanının yanındaki Anıt Ağaç niteliğindeki porsuk ağacı 15 m boy, 800 yaş ve 110 cm çap olarak civar ormanda bulunan ağaçların en büyüğüdür. Koruma altına alınmıştır. Türkiye’nin ilk tabiat anıtı Samandere Şelalesi’nde bu isimle özdeşleşen hikayesini, suyun doğal coşkusunda cadı kazanlarında nasıl kaybolduğunu tekrar nasıl gün yüzüne çıktığını görebilir, Samandere köyünde yeme, içme, dinlenme ve konaklama imkanı bulabilirsiniz. Turistik açıdan yapılabilecek aktiviteler Trekking ve foto safari etkinlikleridir. Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, koruma altına alınmış doğal bir varlığımızdır. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği bölge, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir. Şelalenin kaynak değeri oluşturmasının yanı sıra oldukça dik kayalık alana sahip alanda karayemiş, şimşir, ıhlamur, adi gürgen, çınar yapraklı akçaağaç, doğu kayını üvez, dağ karaağacı, mor çiçekli orman gülü, ateş dikeni gibi ağaç ve çalı formundaki türler bakir bir şekilde görülmektedir. Özelikle sonbahar mevsiminde şelalenin yeşilin farklı tonlarıyla buluşması fotoğrafçılar için muhteşem bir manzara oluşturmaktadır. Alanda hatırı sayılır yatırımlar yapılmıştır Tabiat Anıtı girişinde; giriş kontrol noktası, büfe, manzara seyir noktaları, şelale yürüyüş yolu yer almaktadır. Tabiat Anıtı dışında kalan bölümde otopark, çocuk oyun alanı, kır lokantası, WC, bulunmaktadır. Alan günübirlik ziyaret edilebilir. Tabiat Parkı, yakın çevresinde bulunan yerleşimler ve kentsel nüfus için rekreasyonel faaliyetlerin karşılanmasında önemli bir role sahiptir.
2 Kasım 2021 05:28 - Google Yorumu